Stockholm's cold but I've been told I was born to endure this kind of weather

En vecka har jag spenderat i det landet som jag har mina rötter från på mammas sida, nämligen Polen. Jag är halvpolska, då pappa är svensk och mamma polska. Det är alltid lika utvecklande för mig som person, att åka ner dit och få en inblick i var jag också har släkt och blodsband.

I Sverige blir jag ibland sedd som polska pga. detta, och i Polen som svenska haha då jag inte ens kan språket (förutom av min gammelmoster som anser att jag borde flytta ner till henne och bli polsk medborgare). 

Jag har inte varit i Polen på 6 år. Meningen med den här resan var att delta på dopet av min kusin Nadia som kom till världen i tidig våras. Hon var helt underbar, men även hennes äldre syster Nina! Jag fick höra mycket att Nadia var lik mig, då vi båda har samma ögon och stora kinder, snuttunge :D

 Nadia

 
 
Åh Nina <3
 
Jag träffade mycket släkt och bekanta. Promenerade omkring på gatorna i mammas hemstad. Där umgicks jag med de små flickorna, gick i affärer en hel del och åt polska piroger! Jag handlade mycket, då priserna där nere är helt andra än i Sverige. Besökte också en hästranch.
Spenderade också tid hos släkten på landsbygden, där skördade jag gurkor, fänkål, bigarråer, blåbär, krusbär, äpplen, vindruvor, hasselnötter, tomater och smått och gott. Jag lärde mig hur man gör en egen korg, åt närproducerat, hälsade på hönsen, blev kär i deras hund och lärde mig en massa tips när det kommer till matlagning!
 
 
sist ner polska piroger med blåbär
 

Den näst sista dagen var jag i den kulturrika staden Krakow med familjen. Det var en spännande dag för en historieinbiten mig som upptäckte judiska kvarteren Kazimierz där 65000 judar levde under andra världskriget. Det var en väldigt intressant arkitektur och det som grep mig mest var hjältarnas torg där statystolar stod uppställda som minne av det deporteringsställe som det en gång varit, där tyskarna lurade judarna att tro att de skulle åka iväg för arbete, men i själva verket var det koncentrationsläger de blev skickade till. Barn, gamla och svaga, sköts ihjäl direkt på torget. Stolarna är en symbol för den väntan som ägde rum på torget. Idag är Kazimierz ett väldigt mysigt område, med många gränder med spännande affärer och restauranger. Där kan man verkligen hitta intressanta prylar som inte finns någon annanstans, var själv inne i en antikaffär där.

Ett besök till Schindlers fabrik och gatorna där filmen Schindlers list av Steven Spielberg spelades in 1993 blev det också. Därefter så blev det turistande på gatorna från 1200-talet i gamla stan, där ett stop på den stora marknaden på torget blev höjdpunkten för den shoppingsugne mig. Jag beskådade Leonardo da Vincis tavla; damen med hermelinen som finns just i Krakow och besökte slottet Wawel som den svenske kungen Karl X anföll under 1600-talet, universitetet Jagellonska där Copernicus studerade. Jag fick med mig lite bärnstenssmycken hem efter shoppingrundan, då jag fick reda på att de tydligen är bra mot reumatism.

utanför schindlers fabrikmuseum, i gamla stan, o nedanför slottet wawel.
 
 
 
 I Wawels borggård, draken som sprutar eld och vaktar wawel o familjen utanför schindlers museum

Allt eftersom en vecka att minnas. Borta bra men hemma bäst. Nu vill jag komma tillbaka till vardagen igen och gosa med min Elise!

#1 - - Annika Johansson:

Åhhh va fina bilder, sån härlig blogg du har med !!! Ha en fortsatt trevlig sommar :)

#2 - - Catrine:

tack Annika va go du är <3 önskar dig också en fortsatt trevlig o fin sommar underbara du!! kramar

Upp