I mikroorganismernas värld

Tänkte berätta lite vad jag har för mig på studiefronten såhär i april.

Igår blev det en pluggdag från 10-10 igår, fortsatte med en helförmiddag idag i mikrobiologins värld. Den mest spännande kurs jag skulle kunna tänka mig att läsa. Föreläsningar som leds av en infektionsläkare som tar upp intressanta fall (även roliga sådana, så det blir en del skratt) med sjukdomar som kommer från virus, parasiter, svampar, bakterier och den avgörande vårdhygienen.

 

Ett nu aktuellt fall, är bakterien, Clostridium difficile, som är en vårdrelaterad tarmbakterie som i Sverige leder till många dödsfall idag. Uppdrag granskning tog upp detta problem inom vården nyligen:

http://www.svt.se/ug/clostridium-drabbar-oftast-multisjuka

En annan trevlig liten rackare, är Nekrotiserande fasciit, köttätande mördarbakterie, som också finns i dagens Sverige. Dessa två bakterier drabbar främst immunnedsatta och multisjuka.

http://www.expressen.se/halsoliv/mordarbakterie-sprids-just-nu-i-stockholm/

Eller är det inte intressant att veta vilka mysiga små som gömmer sig i hemmets vrår?

http://viralt.aftonbladet.se/7-varsta-bakteriehardarna-hemma-och-pa-jobbet/

Tänka sig vad fruktade dessa små mikroorganismer kan vara, men vissa kan ju också vara nyttiga i rätt miljö vill jag påpeka och ingå i människans naturliga normalflora. Nu har jag gått och blivit nörd i det här ämnet, gottat ner mig i mängder av litteratur, nästan så än skulle kunna tänka sig och jobba kliniskt i labb som mikrobiolog. Men så långt tänker jag inte ta det, utan för tillfället räcker det mer än lagom att senare kunna bocka av kursen. 

 
 Hehe ursäkta min dåliga humor.. är ju smått nörd av mig :)
Jag pluggar och diverse prestationsångest | |
#1 - - http://siliiins.blogg.se:

Va en hel del.. :)

#2 - - purposes.blogg.se:

Haha asså den där humor är jag van vid D: Den var så typisk i min naturarklass. Typ matematiska skämt och naturvetenskapliga skämt >.<

Den där första bakterien du talar om tycker jag är sjukt läskig. Jag känner lite efter att ha sett UG, att jag inte vill ta antibiotika i sjukhusen :/ Liksom det är då bakterien kan föröka sig och skit D:

#3 - - Cornelia:

Hah oh. Detta var mycket nytt, haha!

#4 - - Robex Lundgren:

lycka till med allt.

#5 - - Malin:

Mycket nytt för en. Måste vara intressant att lära sig om :)

#6 - - Skogsraah ☾:

Haha, men det kul att sätta lite humor på det hela :D

sv: Jag förstår helt vad du menar. Har också hamnat i det läget ett par gånger. Men det är skönt då man hittar en balans och inte pressar sig själv!

#7 - - Emma:

Vad dukig du är som pluggar så mycket! :)

#8 - - Fanny:

Vad bra att du tycker kursen är så rolig! :)

#9 - - Erica:

Låter verkligen som en intressant kurs! :-)
Vi har några föreläsningar om farmakologi nu och vad läkemedel gör i kroppen o.s.v. Gissar att ni har sånt också.

#10 - - Patricia♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ:

Låter som en både intressant, men också väldigt äcklig kurs. USch, jag vill inte veta hur många det är som slarvar med hygienen som gör att vissa bakterier osv sprids vidare. Usch!

Upp